Undervisningsforløb på Espergærde Gymnasium & HF, hvor elever skriver digte og noveller om digitale sexkrænkelser

Undervisningsforløb om digitale sexkrænkelser har særligt fokus på, at eleverne forstår nødvendigheden af at hjælpe hinanden. Hvis en ung udsættes for en digital sexkrænkelse, kan andre unge hjælpe med støtte og rådgivning. Gensidig forståelse for de udfordringer unge møder, når et billede eller en video deles uden samtykke, er en vigtig del af hjælpearbejdet. De unge skal forstå at de kan hjælpe en kammerat, som bliver offer for ulovlig billeddeling.

Undervisningsforløb om digitale sexkrænkelser

De unge skriver digte og noveller om hjælp til ofre for digitale sexkrænkelser

Undervisning i faget dansk

Projektet er tilrettelagt i faget dansk i 1. g. Efter et kort oplæg om hvordan hjælpearbejdet håndteres af studievejleder, SSP eller Politiet, får eleverne et oplæg. De unge skriver over 2 uger digte og noveller. Temaet er, “hvordan hjælper jeg en kammerat, som har været udsat for en digital sexkrænkelse. Eleverne diskuterer i  klassen indholdet og den sproglige og grammatiske form, som ses i de skrevne digte og noveller. Parallelt med det diskuterer de unge konkret, hvordan de mener de hjælper en kammerat bedst, hvis vedkommende er offer for billeddeling.

Digte og noveller fra undervisningsforløbet

Tekst 1.

.Blogindlæg

Hej Bloggen. Det er gået lidt tid, men nu er jeg tilbage igen.

Jeg har i længere tid gået med nogle tanker, og nu er jeg kommet frem til, at jeg gerne vil dele dem med jer, for jeg kan ikke holde det inde mere. Mine tanker tager udgangspunkt i en situation, jeg har oplevet for ikke så lang tiden siden. og det er, desværre, et emne som er meget aktuelt for tiden. Jeg har for nyligt set et intimt billede af en af mine venner. Og jeg har været meget splittet omkring, hvad jeg skulle gøre og hvad jeg følte omkring det. Det første jeg tænkte, da jeg så billedet var: “Ved hun selv at dette cirkulerer rundt på nettet?” Og hvis ja bliver jeg da nødt til at være der for hende. Men er hun ikke klar over det. ville jeg sørge for, at hun fik det at vide, så hun ikke skulle rende rundt i uvished. Jeg valgte så, at fortælle hende det i et privat forum, kun med hende og jeg, så hun ikke skulle være bange for, hvordan hun kunne reagerer. Der skulle være plads til at hun kunne græde, grine eller bare være hvis det var det hun havde brug for. Fordi der er ingen der kan forvente hvordan reaktionen bliver.

Hun blev selvfølgelig meget berørt af det, og kunne ikke rigtig forstå hvordan det er sket. Hun havde jo bare haft sex med hendes ekskæreste, og nu lå der billeder af det på nettet. Det tog noget tid, før hun kunne forstå hvad der skete. Og hendes reaktion kom bag på mig. Hun græd og spurgte mig, hvordan hun dog skulle fortælle det til hendes forældre. Og ja, hvordan gør man så det? Man har jo et indtryk af, at ens forældre ser én som et lille engelbarn, som ikke kan gøre noget galt. Men det er jo bare ikke sådan virkeligheden hænger sammen. Virkeligheden er hård. Dårlige ting sker for gode mennesker, og det må vi, på en eller anden måde, se i øjnene.

Men det laver ikke om på, at vi skal behandle hinanden ordentligt. Vi skal behandle hinanden med respekt, som var det os selv. Så til dig derude. Til dig, som selv kunne finde på at dele et nøgenbillede af en anden. Eller til dig, som synes det er en ubetydelig ting. hvad sker der i dit hoved? Det gør dig hverken mere sej eller populær. Tænk på de følger som dine handlinger har. Du ved ikke hvilken effekt dine handlinger har på pigen/drengens fremtid. Eller din egen. Du skal forstå, at når du deler et billede af en anden person, så går det lige så meget ud over dig selv som offeret. Pigen, eller drengen, skal kæmpe med nogle psykiske problemer, men du kan blive straffet for børnepornografi. Dette kommer på din straffeattest, og kommer til at have stor betydning for din egen fremtid.

Tekst 2.

Lille spejl på væggen der

Lille spejl på væggen der, hvad fanden skete der lige der?

Delte du lige det billede der?

 

Det startede ud som blot et billede

Nu er det endt som en tragedie

 

Jeg sendte det kun til dig

Men nu har du krænket mig

Det startede ud som en leg,

men endte som en kæmpe fejl

 

Jeg er et sted hvor glæde og håb ikke findes

Kun hvor smerte og sorg mindes

Er der mon nogen der vil forstå det?

 

Får jeg mon igen en kæreste

der denne gang ikke vil mig det værste?

Tilliden fejlede, så nu kigger jeg i spejlet.

Er min fremtid lys og klar?

Eller bare nøgen og sårbar

 

Men en ting er sikkert,

får ingen det at vide,

vil jeg blive ved med at lide

 

Lille spejl på væggen der……

 

Tekst 3

Igen og igen

en dreng, en pige, et billede.

mit der blev til dit

dit der blev til alles

 

alle har nu hørt 

alle har nu set

hvem er pigen på billedet?

hvem er pigen?

 

med rystende hænder

bankende hjerte

og lukkede øjne

sletter jeg igen

og igen

og igen

 

Når solen står op igen

starter det hele forfra

igen

og igen

Undervisningsforløbet er et samarbejde mellem Pia Thorbøll på Espergærde Gymnasium og Projektet Landsdækkende hjælp til ofre for digitale sexkrænkelser, støttet af Rådet for Offerfonden.

Pia Thorbøll er lektor på Espergærde Gymnasium i fransk, dansk og mediefag og har været tilknyttet projektet siden projektstarten tilbage i 2016.

SKRIV TIL OS

Send os gerne en besked, hvis du har spørgsmål.

Sending

©digitaltoffer.dk et projekt støttet af Offerfonden

Log in with your credentials

Forgot your details?